INFO


     

   
Kesä -22

Lubin's kennelin takana on Porvoon/Pernajan saaristossa syntynyt ja kasvanut luonnosta ja eläimista tykkäävä "tyttönen". Nykyään asun koirineeni rivitalossa, Porvoon Hamarissa mutta vietämme myös paljon aikaa maalla Tirmoossa sekä kesällä saaressa. Koulutukseltani olen sosiaalikasvattaja ja olen työskennellyt syksystä 1990 lasten varhaiskasvatuksessa lastentarhanopettajana. Mukava mutta henkisesti raskas ja vaativa työ. Melkein kaikki vapaa-aikani vietän koirien parissa. Ihanaa kun tyopäivän jälkeen pääsee koirieni kanssa pitkälle lenkille luonnon helmaan.

                 

 Ensimmäinen oma koirani FIN MVA Cavannes Windstorm "Ludde" pentuna(1993).

Pieni ja pippurinen cavalieripoika Ludde syntyi 30.6.1993 Cavannes kenneliin Pusulassa. Luddella oli vahva oma tahto, ei pelännyt isoja koiria eikä oikeastaan mitään muutakaan. Hyvin rohkea poika. Luddella oli vahva riistavietti ja todella tarkka nenä. Ludde kävi luonnetestissä 4v iässä( 140p ja laukausvarma) sekä kahdessa TOKO kilpailussa saavuttaen kaksi hyvää 1.tulosta. Nouto ei sujunut joten tokoillut jäi siihen. Hän ei ollut kaikkein helpoin ekaksi koiraksi mutta pidin ja pidän edelleenkin haasteista. Ludde oli laumani pomo ihan loppuun asti. Valitettavsti Ludde sairastui sydämen vajaatoimintaan 7v iässä ja jouduin viemään hänet lopetettavaksi vuotta myöhemmin kun vointi huononi lääkityksestä huolimatta.

Vuonna 1995 ostin ensimmäisen lk.collieni Dalimattas Special Spencerin, "Bingo". Kaipasin hieman isompaa harrastuskaveria ja muutama rotu oli mielessäni, niistä yksi lk.collie. En ollut ennen nähnyt ko rodun edustajaa mutta vielä miettiessäni tulevaa koiraa satuin lukemaan paikallislehdestä vapaista lk.collie pennuista. Kävin katsomassa pentuja, oli yksi narttu ja yksi urospentu vapaana ja ihastuin samantien rotuun; sopivan kokoinen, helppo hoitoinen, kaunis ulkomuoto, avoin luonne, terveys, koulutettavuus... Koska minulla oli ennestään uros halusin uroksen ja se olikin naistä kahdesta pennuista se parempi. Kutsumanimen olin miettinyt valmiiksi jo ennen kuin rotu oli selvinnyt. Pennut olivat syntyneet 30.6, samana päivänä kuin Luddekin, joten oli täysi Bingo! Näin Bingo saapui taloon enkä ole koskaan kaduttanut valintaani. Kennelnimeni johtaakin näiden kahden koiran kutsumanimistä. 

Bingosta kehittyi ihan kivan näkoinen ja oloinen uros josta tuli muotovalio 1998 saatuaan koulutustunnuksen HK1. Kolme serttia hänellä oli heti 2-vuotiaana kasassa. Luonnetestin Bingo läpäisi heti 2v täytettyään hienoin tuloksin mutta silloin valioarvoon vaadittiin koulutustunnus palveluskoiralajista.

Kiinnostukseni jalostuksesta alkoi vakavasti vasta syksyllä 2001 kun Bingon kasvattaja kysyi sitä jalostukseen ihanalle soopeli nartulleen. Syntyi iso pentue ja monta narttua joista sitten valitsin Fridan, Dalimattas Lady Butterfly. Oli lähellä että ensimmäinen narttuni olisi saapunut jo 1998 mutta ei syntynyt toivottua blue merle narttua. Sen sijaan pentueessa oli aivan ihana merle poika jonka veinkin kotiin :) Rambo, Dandinas Blue Brother oli uros jota en koskaan tule unohtamaan. Upea uros kaikin puolin.

   

                            Frida, Bingo, Rambo ja Lisa

Ludde cavalierin kuoltua syksyllä 2001 meni reilu 2 vuotta ilman cavalieria. Ihastelin usein black & tan värisiä cavoja näyttelyissä ja tykästyin erityisesti Pilliwink's kennelin koiriin. Talvella 2004 syntyi 5 yksiväristä narttupentua Pilliwink`s kenneliin ja siitä pentueesta tuli Lisa, Pilliwink's Winter-Sunrise minulle sijoitukseen. Siinä missä Frida tai oikeastaan Bingo on collieitteni kantakoira, Lisa on cavalierieni kantanarttu.

 Kasvatusperiaatteeni

Yhdistelmiä miettiessäni etsin nartulleni urosta joka paitsi suvultaan ja ulkomuodoltaan myös luonteeltaan sopii nartulleni. PEVISA tutkimukset pitää tietysti olla tehty ja tulokset ok. Myös CEA ja DM testitulokset sekä mahdolliset selkäkuvalausunnot vaikuttavat suunnitelmiini.

En käytä jalostukseen hermoheikkoista tai laukausaltista//pelokasta koiraa. En myöskään koiraa joka kärsii allergioista.

Muutama sijoitusnarttu ja urosta en ole luonteiden tai suvussa ilmenneiden terveysongelmien takia käyttänyt jalostukseen.

Kuitenkin kahdesta terveestä mukavista vanhemmista voi syntyä sairas/sairaita/heikkoluonteisia pentuja siitä huolimatta etta taustatyötä on tehty huolella. Geenien lisäksi pennun elinymparistö, varhaiskasvatus ja kokemukset vaikuttavat kaikki yhdessä pennun luonteen kehitykseen.

   

Lintu pentue s. 1.8 -20

Pennut syntyvät makuuhuoneessani jossa niillä ja emolla on omaa rauhaa. Pentujen ollessa 3,5-4 viikon ikäisiä ne saavat oleskella vapaasti koko huoneistossa muitten koirieni seurassa ja 4-5 viikkoisena myös pihalla. Talvipennutkin pääsevät useasti ulkoilemaan. "Yli-ikäiset" pennut totuttelevat pantaan ja hihnaan sekä lyhyisiin hihnakävelyihin ja myös autoiluun.

Jokainen pentu luovutetaan useasti madotettuna, ell.tarkastamana, sirutettuna ja rekisteröitynä. Pennut silmäpeilataan virallisesti 6.viikon iässä. Pennusta tehdään kauppasopimus(Kennelliiton lomake) ja mukaan pentu saa ruokinta-/hoito ohjeita sekä nippu tapakasvatusohjeita( kaikki ohjeet ennen pennun hakua jotta niihin ehtii tutustua), tuttua ruokaa useaksi päiväksi sekä jotain muutakin pientä hyvödyllistä. Sk.collie pennut luovutan 7-8- viikkoisesta alkaen, ottaen kuitenkin huomioon jokaisen pennun kasvua ja muita tarpeita.

 Freya ja Pelipennut s. 28.10 -19


Jokaisesta pentueestani pyrin sijoittamaan ainakin yhden narttupennun harrastavaan, yhteistyökykyiseen kotiin. En katso pelkästään ulkomuotoa, toki rodunomainen ulkomuoto on tärkeä mutta pennun luonne, yleisterveys ja ell.tarkastus/silmätutkimustulos vaikuttavat ratkaisevasti valintaani. Sijoitusnartun vakuusmaksu on n. puolet myyntihinnasta ja se palautetaan mahd.pentujen synnyttyä jo ennen kuin emo palaa omaan kotiinsa(pentujen ollessa 7 viikkoisia)


Sk.collie kasvatinomistajille hyvitän 150e koiran virallisesta silmä-, lonkka- ja kyynärpääkuvauksista(1-3v).  Pennun hinta on 1300€

Olen Suomen Kennelliiton, Suomen Collieyhdistyksen, SuKoKan(SuomenKoiranKasvattajat) sekä Porvoon Palveluskoirien jäsen. Olen myös allekirjoittanut kasvattajasitoumuksen. Kasvattajakurssin kävin vuonna 2001 ja ensimmäiset pennut näkivat päivänvalon lokakuussa 2003. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti